Щитовидна жлеза - Какво е? Как да се предпазим?

Щитовидна жлеза - Какво е? Как да се предпазим?

Щитовидната жлеза (популярна в медицината с названието тиреоидея) е малка жлеза, разположена в основата на шията с форма на пеперуда. Мъничка, но изключително важна, тъй като регулира жизненоважни телесни функции - метаболизъм, температура, сърдечен ритъм и настроение.

Тази жлеза произвежда, складира и секретира в кръвта тиреоидни хормони. Основните тиреоидни хормони са тирозин и триойодтиронин. Двта хормона циркулират в кръвта, достигат клетките на огранизма и регулират обмяната на веществата, образуването на топлина и енергия. Затова щитовидната жлеза има влияние върху на всички системи в тялото.

Щитовидната жлеза има немалко функции. До голяма степен тя си взаимодейства с храносмиалтелната система. Задачата на щитовидната/паращитовидните жлези включва:

  • Засилване или забавяне на метаболизма;
  • Способността на клетките да абсорбират и използват глюкозата;
  • Метаболизма на протеините за растежа;
  • Използването на мазнините;
  • Скоростта и силата на сърдечните удари;
  • Скоростта и дълбочината на дишането;
  • Скоростта на абсорбирането на калция от кръвта, червата, костите и бъбреците.

Важно е да се отбележи, че ако ендокринната система е излязла от равновесие, значи същото се е случило и с нас. Състоянието може да породи депресия, от най-лека форма до хронична. Реакциите варират от лека стеснителност и интровертност до безпокойства, от хронични притеснения и интровертност до пристъпи на силна паника, паник атаки и парализиращ страх.

Проблемите с щитовидната жлеза може да възникват в резултат на стремеж към по-голям контрол над околната среда, в отношенията с близките хора, най-често по отношение на партньора. От тези нагласи в него се появява силното желание неговия партньор да се промени и да действа по по-различен начин. Така започват постоянни опити да го поставим под свой контрол и да го управляваме, за да му наложим нашата представа за правилно поведение.

Тези опити водят до голямо вътрешно напрежение и изтощение, спад в енергията ни и психическа умора, което в последствие повлиява дейността на щитовидната жлеза. Ако човек е стигнал дотам, говорим за прекалена привързаност към партньора, граничеща с вманиачаване, т.н. вкопчване.

Привързаността подсилва желанието за получаваме щастие и прехврърляне отговорността за личното щастие, здраве, дори живот върху партньора. Когато това не се случва, по начина, по който човек си го представя, желанието за контрол се засилва. Това води до порочния кръг, оказващ негативно въздействие върху щитовидната жлеза.

Ако жена е в атмосфера или взаимоотношения, които са лишени от емоции или които не позволяват изразяване на чувства, това води до вътрешно напрежение, дисбалансиращо хормоните. Ако тя има системно чувство на обида и усещанена психически тормоз, страх от изразяване на емоции и на себе си, това се отразява на щитовидната жлеза. Може да помогне пеене, танци, рецитиране, четене на глас.

 

Емоционална подкрепа на ендоркринната система

  • Грижа към себе си и другите: Важно е съзнателно да правим нещо за себе си – Време за мен. Моменти на грижа към себе си и грижа за околните, за околната среда. Можем да направим една хубава тренировка, да отидем на пазар, да си направим маска, да помогнем на някого, да се разходим…
  • Общуване: Общуването е процес на предаване на чувства, който задвижва емоциите и помага за промяната на вътрешното ни състояние. Освен това освобождава гърлената чакра, която е свързана с щитовидната жлеза. Дори да намерим някой, който само да ни изслуша, може да има положително въздействие. Също така е добре да обръщаме внимание на думите, които използваме, защото те имат силата да засилват преживяванията ни. Например: СТРАХотно(корен СТРАХ), УЖАС(какво ще правим), КРАЙ(тръгвам си), ЩЕ УМРА(от смях, глад), НЯМА ЗНАЧЕНИЕ(за мен къде ще ходим, какво ще ядем), и др. Ако се стремим да говорим емоционално положителни неща, ще се ѝ чувстваме така. Подобна атмосфера на позитивизъм, ще ни помогне и в изграждането на доверие в хората или в самия живот.
  • Медитация: Медитациите спомагат за балансиране на емоциите и за поддържане на вътрешния мир през целия ден. Чрез подобна практика се култивира оптимизъм и е едно от най-добрите неща, с които можем да започне и завърши деня. Много хора се смеят като чуят медитация, но дори Майкъл Джорда, Леброн Джеймс, Рики Уилямс, както и Мъжкият баскетболен отбор на Мичиганския университет медитират. Медитацията е състоянуие на ума, контрол, хармония, отпускане, целеполагане и псотигане, всичко това едновременно.
  • Режим и изграждане на навици: Подходящият дневен режим е ключов за стабилизирането на напрегнатия и изтощен организъм. Препоръчително е човек да обърне внимание кога си ляга и кога става. Храната е ключова - както при всяка фитнес цел, така и за начина по който се чувстваме. Глутен, млечни продукти, рафинирани храни, прекомерна консумация на животински продукти, всичко това натоварва организма, създава възпалителни процеси и възпрепятства функциите на щитовидната жлеза.
  • Контакт с природата: Връзката с природата е от ключово значение. Разходките в парка, или ако имаме възможност да избягаме от града през почивните дни в планината, са варианти, които ще имат положителен ефект. Когато сме сред природата, е важно да се свържем с нея – да съзерцаваме небето, да се разхождаме боси по тревата, да слушаме песента на птиците.
  • Музика, пеене и танци: Ако сме натрупали прекалено напрежение и негативни емоции, успешна стратегия може да бъде да започнем да пеем – вкъщи или на курсове, но може да добавим пеенето в ежедневието си. Например сутрин в колата с радиото. Звукът и емоцията са вибрация. Чрез пеенето изразяваме емоционалното си състояние и директно му влияем. Отваряме гърлена чакра. Когато жената пее с радост и щастие, щитовидната жлеза се лекува. Дори и възлите на щитовидната жлеза се разплитат, защото причината за тяхното появяване е застоя на емоциите. Танците раздвижват лимфата, освен това помагат за навлизане в женска енергия, както и за отпускане на тялото.

Както стана ясно, всичко в тялото ни е свързано. Ендокринната система влияе пряко върху функциите на храносмилателната система, чревния микробиом, метаболизма, състоянието на кожата, косата, ноктите. Всичко е свързано! :)

 

Назад към блога